CT PHARMA RESEARCH GELECEĞİ DÜŞÜNMEKTEN VAZGEÇMİYOR
Ticari hacim olarak dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ilaç sektörü diğer ülkelerle paralel olarak Türkiye’de hızla gelişen sektörlerden biri.
Sağladığı Out-Source Ar-Ge çalışmalarıyla CT Pharma Research Türk ilaç sektörünün bu alanında çok kısa süre içerisinde önemli oyuncularından biri olmayı başardı. Tübitak Gebze Yerleşkesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde modern teknoloji ile donanımlı toplam 200 metrekare laboratuvarlarında hizmet sağlayan CT Pharma Research bilgi güvenliği ve etik hizmet anlayışı ile sektöründe büyük fark yarattı.
2012 yılında temelleri Farmasötik Biyoteknolog Dr. Şerhan Şimşek ve Kimya Mühendisi Semra Aktaş Şimşek tarafından atılan şirket yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş olup sunmuş olduğu hizmetlerle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Birçok yerli ve yabancı firmaya sağladığı Ar-Ge hizmetleri dışında 2017 yılında faaliyete geçirdiği kardeş şirket TFLL Pharma ile sektöre dermokozmetik ve yenilikçi bitkisel ürünler kazandıracaklarını belirten grup CEO’su Dr.Şerhan Şimşek ile firmayı, gerçekleştirdikleri projeleri ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Şirketinizin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
Eşim Semra Aktaş Şimşek ile yaklaşık 20 yılın üzerinde bir süre ilaç sektöründe Ar-Ge alanında çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2012 yılında CT Pharma Research’ü kurmaya karar verdik. Şirketimizi kurma amacımız kendi Ar-Ge’si olmayan ve bu hizmeti veya teknik dosyaları özellikle Hindistan, Çin ve Avrupa gibi ülkelerden alarak bu açığı kapatmaya çalışan firmalara bir alternatif olabilmekti. 2013 yılında Tübitak Gebze Yerleşkesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde en küçük birimlerde laboratuvar faaliyetlerine başladık. Aynı yıl içerisinde 100 metrekare 2015 yılında da şu anda faaliyetlerimizi yürüttüğümüz 200 metrekarelik laboratuvarımıza geçtik. Formülasyon geliştirme, validasyon ve kalite güvence birimlerimiz ile yerli ve yabancı 16 ilaç firmasına anahtar teslim Ar-Ge hizmeti veriyoruz, tamamladığımız proje sayımız beş yıl içerisinde 140’ı geçmiş durumda.
Kurum olarak sizi diğer kurumlardan ayıran özellikler nelerdir ?
Şirketimizi kurduğumuz zaman iki temel ilke belirledik. Bugünkü başarımızı bu ilkelerden taviz vermeyişimize borçluyuz. Bunlardan birincisi bilgi güvenliğine ve etik değerlere saygı duyuyor olmamız. Ürün geliştirme hizmeti verdiğimiz müşterimiz bizim sponsorumuzdur ve onun düşündüğü molekül ve/veya dozaj formlarında çalışmaya başladıktan sonra bu molekülü başka hiçbir firmaya çalışmayacağımızı tahhaüt ediyoruz. Yani sponsor firmamız bizim geliştirmiş olduğumuz know-how sadece kendisine ait olduğunu biliyor. Rekabetin yüksek dozda yaşandığı sektörümüzde bu değerlere sadık kalmamız müşterilerimizde büyük bir güven duygusu oluşmasına yol açıyor. Bu sayede 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde CT Pharma Research sektörde çok farklı bir yere gelmiş oldu. İkinci temel ilkemiz müşterilerimizin ilaç firmalarına CT Pharma Research’ü kendi Ar-Ge departmanı gibi hissettirmemiz. Bize gelen bütün projelerde jenerik ilaç araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin molekül seçiminden ruhsatlandırma süreçlerine kadar olan tüm aşamalarında müşterilerimizin muhtemel karşılaşacağı tüm sorunlarda en ekonomik, en doğru ve kesin çözümleri sunuyoruz. Müşterilerimizin ihtiyacı olan Ar-Ge faaliyetlerinin tümünü karşılıyoruz.
Şerhan Bey; TÜBİTAK ile yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?
CT Pharma Research’ün bir diğer müşterisi de kendisi. Bu yaklaşımla özelikle biyoteknoloji alanında projeler geliştiriyoruz. TÜBİTAK TEYDEP ile tamamlanmış iki projemiz bulunmakta. Üçüncü projemizde onay aşamasında. Tüm projelerimiz farmasötik biyoteknoloji alanında olup CT Pharma Research olarak terapötik sentetik peptidler konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahibiz. Bu nedenle projelerimiz özellikle öncelikli alandan desteklendi. Biyoteknolojik topikal uygulamaya yönelik ürünümüz başvurduğumuz patentimiz incelemeli patent alma aşamasına geldi. 2016’dan bu yana Ar-Ge çalışmalarımızın yanı sıra kişiye özgü kanser tedavileri için CT Pharma Research olarak TÜBİTAK MARTEK Teknopark ve MEDİCANA hastaneleri ile bir proje başlattık. Kanser hastaları için kemoterapiye destek amacıyla özel terapötik ürünler geliştiriyoruz ve bu geliştirme yapılan ürünlerle ilgili testleri laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Yakında bu ilaçlarında ruhsatlandırma süreçleri de başlayacak.
KENDİ ÜRÜNLERİMİZLE SEKTÖRDE FARK OLUŞTURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ.
CT Pharma Research olarak yukarıda da bahsettiğimiz kendi ürünlerimizin Ar-Ge ve ruhsatlandırma işlemlerine başladık. Bu amaçlada 2017 yılının başında TFLL Pharma olarak yeni bir şirket kurduk. TFLL Pharma; CT Pharma Research’ün geliştirmiş olduğu ürünlerin satış pazarlama ruhsatlandırma ve dağıtım işlerini yürütecek bir organizasyona sahip olacak. Bebek çocuk ve anne sağlığı için 4 tane yeni dermokozmetik ürünlerimiz var. Tamamen bitkisel olarak PLANTO BABY markasıyla 2017’nin ikinci çeyreğinde tüketiciyle buluşacak. Dermokozmetik alanındaki ürünlerimiz piyasaya çıktığı zaman ciddi bir farklılıkta yaratmış olacağız. Çünkü eczanelerde satılmak üzere terapötik etkileri olan bitkileri seçerek bu ürünleri geliştirdik.
Şerhan Bey şirket olarak hedeflerinizden bahseder misiniz?
Geleceği düşünmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu düşüncemiz bizim her alandaki faaliyetlerimizi şekillendiren bir misyon haline gelmiş durumdadır. Buna bağlı olarak öncelikli hedefimiz Ar-Ge harcamalarından ve ithal ilaçlardan oluşan cari açık konusunda Ar-Ge faaliyetlerimiz ile bu alanda öncü firmalardan biri olmaktır. Yurt dışına açılma projemiz kapsamında Arabistan’da Cidde’de KAUST (King Abdullah University Science And Technology) bölgesinde ve Avrupa’da Belçika ve ingiltere’de faaliyetlerimize başlamak üzere görüşmelerimiz sürüyor diğer hedeflerimizi biyoteknoloji alanında ilerleyişimizi daha da hızlandırmak ve türkiyede mevcut olmayan dozaj formlarını geliştiriyor olmak olarak sayabiliriz. Ülkemiz için üretmeye ülkemiz için çalışmaya dışa bağımlı olmadan üretim yapmak firma olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.