Nikotinamid Adenin Dinükleotid (NAD), metabolizmanın merkezinde yer alan, tüm canlı hücrelerde bulunan bir koenzimdir. Besinlerin oksidasyonu yoluyla enerji üreten biyokimyasal süreçlerde çok önemli bir rol oynar. NAD ayrıca DNA onarımı, hücre sinyali, gen ifadesinin düzenlenmesi ve kalsiyum sinyali için de çok önemlidir. NAD'a fosfat grupları aracılığıyla bağlanan iki nükleotidden oluştuğu için dinükleotid olarak adlandırılır. NAD iki biçimde bulunur: NAD+ ve NADH. "+" veya "H" molekülün oksidasyon durumunu belirtir; NAD+ oksitlenmiş formdur, NADH ise indirgenmiş formdur.
Molekül Formülü: C21H27N7O14P2
Molekül Ağırlığı: 663.4 g/mol
PubChem CID: 5892
CAS Numarası: 53-84-9
Eşanlamlılar: Beta-nicotinamide adenine dinucleotide, Dihydronicotinamide Adenine Dinucleotide, Nicotinamide-Adenine Dinucleotide
Metabolizmada nikotinamid adenin dinükleotid (NAD), elektronları bir reaksiyondan diğerine taşıyan redoks reaksiyonlarında rol alır. Bu nedenle koenzim hücrelerde iki şekilde bulunur; NAD+ oksitleyici bir ajandır ve diğer moleküllerden (-) elektronları kabul ederek indirgenir. Bu reaksiyon, daha sonra elektronları bağışlamak için indirgeyici bir madde olarak kullanılabilen NADH'yi oluşturur. Bu elektron transfer reaksiyonları NAD'ın ana sürecidir.
NAD birçok hücresel süreç için hayati öneme sahiptir:
Enerji Metabolizması: NAD+, hücrenin birincil enerji para birimi olan ATP'yi üreten bir dizi reaksiyondan oluşan elektron taşıma zincirindeki elektronlar için taşıyıcı görevi görerek metabolizmada merkezi bir rol oynar.
DNA Onarımı ve Hücre Sinyallemesi: Aynı zamanda DNA onarımında ve bir sinyal molekülü olarak görev yaparak yaşlanmayı ve hastalıkları etkileyebilecek enzimlerin aktivasyonuna katılır.
Gen İfadesinin Düzenlenmesi: NAD+, ADP-riboz birimlerini çıkararak veya ekleyerek proteinlerin aktivitesini modüle eden sirtuinler ve ADP-riboziltransferazlar gibi enzimler için bir substrat olarak oynadığı rol aracılığıyla gen ifadesinin düzenlenmesinde rol oynar.
Kalsiyum Sinyali: NAD+ ve türevleri aynı zamanda dış uyaranlara hücresel tepkiler için çok önemli olan kalsiyum sinyal yollarında da rol oynar.
Vücuttaki NAD+ seviyeleri yaşla birlikte azaldığından sağlık ve uzun ömür üzerinde etkili olabilir. Vücuttaki NAD+ seviyesinin azalmasının yaşa bağlı dejeneratif hastalıklarla ilişkisi bilim adamları tarafından yoğun olarak araştırılmaktadır. Buda yaşlanmayı geciktirmek ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sağlık problemlerini çözmek için NAD + seviyelerini artırmaya yönelik stratejilere ve NAD + takviyelerine ilgiyi artırmaktadır. Hücrelerdeki NAD+ seviyelerinin arttırılması potansiyel bir yaşlanma karşıtı strateji olarak incelenmeye devam edecektir.