TÜBİTAK Martek Firma Haberleri- CT Pharma Research’den Yerli İnovatif İlaçlar
PDF döküman için tıklayınız.

TÜBİTAK MARTEK Firması CT Pharma Research’den Yerli İnovatif İlaçlar

 

TÜBİTAK MARTEK firması CT Pharma Research, Medicana Hastaneleri ve TÜBİTAK MARTEK ile yapılan ortak proje kapsamında, daha önce kanser hastalarında araştırma amacıyla yurt dışından getirilen ürünleri, kendi laboratuvarlarında geliştirdi. Teknik analizleri yapılan ve araştırma ünitelerinde kullanılır hale gelen ürünler sayesinde, yurtdışına döviz çıkışı durduruldu ve ilaçlar daha ucuza mal edilerek döviz kaybına engel olundu.

Ascorbic Acid 50g/100ml; Ascorbic Acid 15g/100ml ve Curcumin 15mg/ml ürünlerinin ülkemizde üretilmesiyle yurt dışından know-how ithalatının azalması; geliştirilecek ürünlerin Türkiye’deki üretim olanakları düşünüldüğünde gelişmekte olan pazarlara ihracatının önünün açılması; yine geliştirilecek olan know-how ile yurt dışına teknik dosya ihracatının sağlanması; inovatif ilaçlara erişimin kolaylaşması amaçlanıyor.

CT Pharma Research Genel Müdürü Dr. Şerhan Şimşek, C T Pharma Research’ün TÜBİTAK MARTEK içerisindeki Ar-Ge laboratuvarlarında konvansiyonel ve biyoteknolojik ilaç geliştirmeye yönelik faaliyetlerini şu sözlerle anlattı: “Formülasyon geliştirme; analitik metod geliştirme; analitik Metod validasyonları; scale up formülasyon çalışmaları; stabilite çalışmaları; kritik proses parametrelerinin tespiti; CTD modül 3 hazırlığı faaliyetlerini Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün ilaç ruhsatlandırılması için gerekli yönetmelikleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz”.

Dr. Şerhan Şimşek “CT Pharma Research, bunun yanında WHO, USP, EP, ICH uluslararası standartları ve EMEA yönergelerini de uyguluyor. State of art ekipmanları ile en yeni teknolojik gelişmeleri takip edip, teknolojinin en son imkanlarından faydalanılarak ürün geliştirme hizmeti veriyoruz. CT Pharma Research’deki konvansiyonel ilaç geliştirme kapasitesimiz tablet, film tablet, likit süspansiyon, kuru toz süspansiyon, kapsül, parenteral (IM,IV), yarı katı (pomad, krem), her türlü likit damla, spray, çözelti; biyoteknolojik ilaç geliştirme kapasitemiz terapötik peptid geliştirmesi (liyofilize ve parentaral ampul) olarak mevcut. Hali hazırda 14 yerli ilaç firması için 100’den fazla bitmiş ürün ruhsat dosyası geliştirme çalışmalarını tamamladık.” dedi.

“Rasagiline 1 mg Tablet Geliştirme” ve “Direkt Thrombin İnhibitörlerinden Bivaluridini İçeren Liyofilize Toz Dozaj Formunda ve Parenteral Biyoteknolojik Ürün Eşdeğerinin Geliştirilmesi”

projelerinin TEYDEB tarafından desteklendiğini anlatan Dr. Şerhan Şimşek, Octreotid içeren parenteral ürün için TEYDEP desteği başvurunda bulunduklarını ifade etti.

CT Pharma Research’ün 2017’de yurt dışına açılmaya karar verdiğini belirten Dr. Şimşek Belçika, İngiltere ve Suudi Arabistan’da faaliyet göstermek üzere ikili görüşmelere başladıklarını söyledi.

Dr. Şimşek, Suudi Arabistan KAUST (King Abdullah University Science and Tehcnology) bölgesinde ofis açılışı ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini kaydetti.